2019-05-22 10:59:28• hírek • Bede Emőke

A választási hatóság adatbázisa megmutatja, ki melyik szavazókörlethez tartozik

Európai parlamenti (EP) választásokat ötévente tartanak az Európai Unióban (EU). A szavazást 2019-ben – a Tanács döntésének értelmében – 2019. május 23. és 26. között kell megtartani, de a pontos dátumot (az eltérő hagyományok és jogi rendelkezések miatt) a tagállamok maguk dönthetik el. Romániában – sok más országhoz hasonlóan – május 26-án, azaz az előttünk álló vasárnap kerül sor a referendummal egybekötött EP-választásokra.

A szavazókörletek reggel 7 órakor fognak nyitni, s egészen este 21 óráig fogadják majd a voksolni óhajtó állampolgárokat. Az urnákhoz járuló személyeknek jogukban áll csak az EP-választáson, vagy csak a nemzeti referendumon részt venni, de természetesen dönthetnek úgy is, hogy mind a két szavazáson szeretnék a megfelelő helyre ütött pecsét által kinyilvánítani véleményüket. Utóbbi esetben értelemszerűen mind a három szavazólapon pecsételni kell, majd az összehajtott íveket az arra kijelölt urnákba kell dobni.


Ahogyan azt már a korábbi választásokon megszokhattuk, azok az állampolgárok, akik május 26-án más községben vagy városban tartózkodnak, mint ahova a hivatalos okmányaik szólnak, bármelyik szavazókörletben leadhatják voksukat. Az ilyen személyek nevét értelemszerűen felvezetik a pótlistára, csakúgy mint azokét, akik a külföldön felállított szavazási irodák egyikében élnének választási jogukkal. Azok pedig, akik valamilyen oknál fogva (pl. betegség vagy házi őrizet) nem tudnak az urnákhoz járulni, írásban kérvényezhetik, hogy a szavazókörlet elnöke mozgóurnát bocsásson a rendelkezésükre. Végül, de nem utolsóban fontos leszögezni azt is, hogy akik a lakhelyükön mennének el szavazni, akkor ők az állandó listáknak megfelelően, a számukra kijelölt választási irodákat kell felkeressék.


Elmennél szavazni, de nem tudod, melyik szavazókörlethez tartozol? Akkor érdemes lehet felkeresni az Állandó Választási Hatóság honlapját, ugyanis az általuk összeállított online adatbázisból mindösszesen a személyi szám és a vezetéknév, illetve egy biztonsági kód megadása által azonnal kiderül, hol is kell jelentkezni pecsételésre. Az említett oldal ide kattintva érhető el, ha pedig csak a szatmári választási irodákra lennél kíváncsi, kattints ide.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: